Knin: Modernizacija javne rasvjete

Knin: Modernizacija javne rasvjete

Danas je u gradskoj vijećnici Grada Knina svečano potpisan ugovor o modernizaciji javne rasvjete između Grada Knina i tvrtke Veritas ESCO Split. Projekt je vrijedan 5,8 milijuna kuna i financirati će se kreditom HBORa na 10 godina s kamatom od 0,1 posto. S obzirom, pak, na uštede koje će se postići postavljanjem nove rasvjete, u Gradu predviđaju da će čitava investicija biti povraćena u roku kraćem od 10 godina.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Knina dr.sc. Marko Jelić i predstavnik tvrtke Veritas ESCO gosp. Zlatko Rubić, uz nazočnost gđe. dr.sc. Mire Krnete, voditeljice područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Dalmaciju.

Ovim projektom postojeća rasvjeta, svih 2.080 svjetiljki, zamijenit će se novom LED rasvjetom, a osim zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja projekt će donijeti značajne uštede u gradskom proračunu. Kako nam kaže zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić, procjene su da će se LED rasvjetom postići ušteda od čak 65-70 posto energije, što je oko 600 tisuća kuna na godišnjoj razini. Uz to, značjano će se smanjiti i troškovi održavanja – umjesto dosadašnjih pola milijuna kuna godišnje, koliko se potroši na održavanje javne rasvjete, projekcije kažu da će se ti troškovi smanjiti na 100-150 tisuća kuna godišnje. Uz to, u Gradu planiraju ugraditi i sustav automatskog smanjivanja intenziteta rasvjete u kasnim noćnim satima, što će dodatno povećati uštede. Kad se sve zbroji, u Gradu računaju da će čitava investicija biti povraćena i znatno prije roka od 10 godina. (gradonačelnik.hr, M.P.D.)

Knin: Kreće modernizacija javne rasvjete, godišnje će se uštedjeti oko milijun kuna