Izvedeni projekti

IZVEDENI PROJEKTI

UGOVORENI I OSTVARENI PROJEKTI MODERNIZACIJE RASVJETE PO ESCO MODELU UZ SUFINANCIRANJE FZOEU:

mursko sredisce
Javna rasvjeta

Mursko Središce

Mursko Središće je najsjeverniji hrvatski grad poznat kao sjeverna vrata Hrvatske. Status Grada mjesto je dobilo 1997. godine, a Grad je smješten na desnoj obali Mure i važno je prometno čvorište zbog cestovnog međunarodnog graničnog prijelaza sa Slovenijom.

Naselje spada među najstarija u Međimurju jer se crkva sv. Martina spominje već g.1334. (Sancti Martini in Zredysche). Neki povjesničari, kao Kukuljević, drže da je tu već u rimsko doba postojalo naselje zvano Halicanum kao važna postaja na rimskoj cesti Poetovio (Ptuj) – Carnuntum (Petronell između Beča i Bratislave).

logo bednja
Javna rasvjeta

Bednja

Tragovi civilizacije na području općine Bednja sežu u razdoblje neolita (mlađe kameno doba) kad je bednjanski kraj bio naseljen, a o čemu nam svjedoče ostaci kamenih sjekira iz Brezove Gore, Cvetlina i Jazbine. Prisutna je također i kultura brončanog doba. Na brdu Želimor postojalo je dobro zaštićeno naselje s još danas vidljivim ostacima te je tu pronađena keramika, fragmenti brončane sjekire i fragmenti keltskog ručnog rotacijskog žrvnja. Postoje također i nalazi brončanih sjekira iz Bednje i Jamnog. Iz rimskog doba na području mjesta Bednje, iz 2.
stoljeća, datira nalaz novca.

logo brela
Javna rasvjeta

Brela

Općina Brela smještena je gotovo u samom središtu Splitsko-dalmatinske županije i obuhvaća podbiokovski dio Donjeg Makarskog primorja i dio Zabiokovlja, iza prijevoja Dubci. Svojim smještajem Brela čine ulaz – vrata u
područje Makarskog i Omiškog primorja. Jadranska turistička cesta Split – Dubrovnik prolazi sredinom mjesta Brela Donja, a državna cesta preko prijevoja Dubci prema unutrašnjosti zemlje prolazi mjestom Brela Gornja i povezuje ih s prostorom Zabiokovlja i čvorištem autoceste Zagreb – Split – Dubrovnik u Šestanovcu.

Cres
Javna rasvjeta

Cres

Duga i zanimljiva povijest ovih otoka posljedica je prije svega zemljopisnog položaja, klime i reljefa. Otoci cresko-lošinjskog arhipelaga bili su naseljeni vjerojatno već koncem paleolitika, o čemu svjedoče pronađeni ostaci iz kamenog doba. prvi su počeli graditi kamene kuće Iliri, točnije Liburni. U prvom stoljeću prije Krista prevladava utjecaj Rima, kada sve veći značaj dobivaju postojeća naselja Osor i Cres, a razvijaju se i nova.

logo donji miholjac
Javna rasvjeta

Donji Miholjac

U središtu mjesta nalazi se kompleks od dvaju dvoraca obitelji Mailáth.
Stariji, prizemni dvorac, jedna od prvih većih zgrada u Donjem Miholjcu, sagrađena je 1818. godine za vlastelinsku obitelj Prandau. Zgrada je građena u kasnobaroknom stilu a bila je i prva koja je u mjestu pokrivena crijepom. Ima dva salona, četrnaest soba, te nekoliko kuhinja i smočnica. U parku oko dvorca sagrađen je i staklenik za tropsko i zimsko bilje.

Ferdinandovac
Javna rasvjeta

Ferdinandovac

Izgradnja sela Ferdinandovac je djelo Vojne krajine, tj. VII kapetanije iz Đurđevca. Kapetan Rajmund Tarbuk je po nalogu iz Beča trebao naći prikladno mjesto na desnoj obali Drave koje je bilo močvarno, te preseliti Brod s lijeve strane obale. Već tada su bili poznati dijelovi Stari drum, Pavlanci, Kranjica, Neteča Orl jer je taj dio Krnina pripadao nekim vlasnicima iz Đurđevca. Na mjestu centra sela se nalazila uzvisina i hrastova šuma okružena plavnim dijelovima sa svih strana. Dimenzije naselja po nacrtima su trebale biti 800 metara s 2.5 kilometara. Do kolovoza 1844. stara hrastova šuma je posiječena i na tom mjestu je nastalo selo Ferdinandovac.

grb
Javna rasvjeta

Kloštar Ivanić

Kloštar Ivanić je naselje i središte istoimene općine u sjeverozapadnoj Moslavini smješteno 4 km sjeveroistočno od Ivanić-Grada. Leži na 159 m apsolutne visine. Površina općine iznosi 79,01 km2.
Općina Kloštar Ivanić sastoji se od 11 naselja: Kloštar Ivanić, Bešlinec, čemernica Lonjska, Donja Obreška, Gornja Obreška, Križci, Lipovec Lonjski, Predavec, Sobočani, Stara Marča i šćapovec. Općina prema popisu stanovništva iz 2001. god. ima 5.899 stanovnika.

Knin
Javna rasvjeta

Knin

Postoje mjesta i gradovi čija nesvakidašnja ljepota u trenu zarobi srca posjetitelja, a jedan od takvih gradova je i grad Knin.
Naime, još u 19. stoljeću putopisci su opisivali Knin „čarobnim gradom” koji ima takvu ljepotu koja se ne može opisati. I nisu pogriješili. Jer kako drugačije doživjeti grad koji je okružen s devet visokih i moćnih planina i prekrasnim jezerima koja su zbog svojih čudesnih boja nazvana Šarenima, grad kroz koji protječe sedam bistrih i bogatih rijeka, među kojima i jedna od najljepših rijeka u Europi-Krka.

kriz
Javna rasvjeta

Križ

Križ je dobio ime po najznačajnijem sakralnom objektu – crkvi Uzvišenja svetoga Križa. Indirektno se mjesto prvi puta spominje 1334. godine u popisu župa Zagrebačke biskupije.

Općina Križ se nalazi na istoku Zagrebačke županije koja pripada Središnjoj Hrvatskoj, odnosno regiji Kontinentalna Hrvatska. Obuhvat Zagrebačke županije predstavlja prostor šireg područja glavnog grada Republike Hrvatske, Grada Zagreba, pod čijem se utjecajem razvijala i Općina Križ. Prostor koji obuhvaća je do 1993. godine, kada je uspostavljen novo političko-teritorijalno ustrojstvo Republike Hrvatske, bio u sastavu tadašnje Općine Ivanić-Grad.

Lepoglava
Javna rasvjeta

Lepoglava

Lepoglava je kolijevka znanosti, umjetnosti i kulture. Prvi puta spominje se 1399. godine, a godinu dana kasnije Herman Celjski osnovao je samostan pustinjaka Sv. Pavla „sub“ Lepoglava, kada u Lepoglavu dolaze pavlini. Oni su u Lepoglavi obitavali do 1786. godine. Za vrijeme njihova boravka Lepoglava doživljava puni procvat.

 

Lipovljani
Javna rasvjeta

Lipovljani

Prvi podaci uz samo mjesto Lipovljani datiraju iz 13. stoljeća. Općina Lipovljani prostire se na prekrasnih 114,4 kvadratnih kilometara te nudi gostoljubivost oko 3500 stanovnika. Grb Općine Lipovljani je list lipe iznad zida od opeka, koji predstavlja srednjovjekovni grad ‘Kraljeva Velika’, danas arheološki lokalitet koji je tek potrebno valorizirati. Vizuru Lipovljana oplemenjuju dva crkvena tornja, jedan rimokatoličke crkve Sv. Josipa, a drugi grkokatoličke crkve Sv. Ane te centralni mjesni park u Lipovljanima sa dominirajućim stoljetnim stablima divljeg kestena.

MurskoSredišće
Javna rasvjeta

Mursko Središće

Mursko Središće je najsjeverniji hrvatski grad poznat kao sjeverna vrata Hrvatske. Status Grada mjesto je dobilo 1997. godine, a Grad je smješten na desnoj obali Mure i važno je prometno čvorište zbog cestovnog međunarodnog graničnog prijelaza sa Slovenijom. Naselje spada među najstarija u Međimurju jer se crkva sv. Martina spominje već g.1334. (Sancti Martini in Zredysche). Neki povjesničari, kao Kukuljević, drže da je tu već u rimsko doba postojalo naselje zvano Halicanum kao važna postaja na rimskoj cesti Poetovio (Ptuj) – Carnuntum (Petronell između Beča i Bratislave).

Orebic
Javna rasvjeta

Orebić

Općina Orebić teritorijalno je najveća općina na poluotoku Pelješcu. Smjestila se na jugozapadnom dijelu poluotoka na površini od 113,13 m2 (prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 4104 stanovnika). S južne strane oplakuju je pelješki, korčulanski i mljetski kanal, a sa sjeverne strane brani je masiv Sv. Ilije (961m) na čijim se obroncima nižu naselja s Orebićem, kao sjedištem bogate kapetanske tradicije.

Otok
Javna rasvjeta

Otok

Dvadeset kilometara južno od Vinkovaca, u bosutskoj nizini, uz željezničku prugu Vinkovci-Brčko-Tuzla, smjestio se Otok, najmlađi grad u Hrvatskoj okružen plodnom slavonskom ravnicom i hrastovom šumom. Njegov smještaj i bogatstvo njegova agrokompleksa uvjetovali su kontinuitet naselja, od prapovijesnih vremena do danas.

ploce grb
Javna rasvjeta

Ploče

Ploče su grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a sastoje se od 9 mjesnih odbora: Baćina, Banja, Crpala-Spilice-Gnječi, Komin, Peračko Blato, Plina Jezero, Ploče, Rogotin, Stablina, Staševica, Šarić Struga.

rab 2
Javna rasvjeta

Rab

Kao višestruki dobitnik priznanja za najbolje turističko mjesto na Jadranu, grad Rab smješten je na uskom jezičcu zemlje okruženom drevnim zidinama. Prepoznatljivu vizuru staroga grada čine četiri zvonika, s kojima Rab nalikuje jedrenjaku s četiri jarbola: to su zvonici katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkve sv. Ivana Evanđelista (smješten pored ruševina crkve), crkve sv. Andrije Apostola i crkve sv. Justine.

split
Javna rasvjeta

Split

gradska luka

Split je po veličini drugi grad u Republici Hrvatskoj i najveći hrvatski grad na istočnoj obali Jadranskog mora. Obrubljen planinama, Mosorom na sjeveroistoku i Kozjakom na sjeverozapadu, smjestio se između rijeka Žrnovnice na istoku i Jadra na sjeveru, uranjajući na zapad u more svojim poluotočnim dijelom, na kojem se ističe marjanska šuma te prelazeći na otok Čiovo. Čak 15 kilometara šetnica uz more čini idealan spoj sa kamenim ulicama staroga grada šireći njime duh Sredozemlja.

Varazdin1
Javna rasvjeta

Varaždin

industrijska zona

U povijesnoj ogrlici srednjoeuropskih gradova Varaždin se danas svom gostu otkriva kao rijetki urbani biser – grad sklada i prisnosti, grad koji svoj specifični urbani identitet pokazuje ne samo postojanom ljepotom stare barokne arhitekture, nego i toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i parkova, a nadasve bogatstvom sačuvanih muzejskih zbirki.

vrpolje
Javna rasvjeta

Vrpolje

Ono što je Vrpolje učinilo i čini poznatim je rođenje Ivana Meštrovića 15. kolovoza 1883. Kršten je u župnoj crkvi. U to vrijeme je građena željeznička pruga Vrpolje Šamac. U čast velikana kiparske umjetnosti, naporima mještana je podignuta (zgrada kulture) – Spomen galerija Ivana Meštrovića. Otvorena je 3. lipnja 1972. U Galeriji je izloženo četrdesetak djela velikog umjetnika. U župnoj se crkvi nalazi krstionica i Meštrovićev brončani kip Ivana Krstitelja. Ispred prostora je park sa skulpturama Meštrovića “Majka i dijete” i njegovih učenika Frana Kršića “Meštrović pri radu” i Vanje Radauša “Glava Šokice”. Uz župni dvor, u parku se nalazi Zdravstvena stanica i Vatrogasni dom.

Zlatar_grb
Javna rasvjeta

Zlatar

Grad Zlatar nalazi se u Krapinsko–zagorskoj županiji, u samom srcu Hrvatskog zagorja. Od glavnog grada Zagreba dijeli ga oko 50 km cestovne udaljenosti. Kroz Zlatar prolazi državna cesta D29 iz smjera Zagreba koja ga povezuje i s Varaždinom. Postoje i drugi cestovni pravci koji Zlatar smještaju uvijek na pola puta između ovih velikih gradova.