+385 21 544 312 info@veritasesco.hr

Česta pitanja

Back Home

ČESTA PITANJA

ČESTA PITANJA

CE certifikat – zašto je potreban?

CE (francuski CONFORMITE EUROPEEN) je oznaka koju moraju imati svi proizvodi koji se stavljaju na tržište EU. To se odnosi i na ulične svjetiljke, ali i na sve komponente od kojih je izrađena. Da bi se dopustio uvoz neke robe u EU, potrebno je da proizvođač dade Izjavu o sukladnosti CE, ali i uvoznik i distributer u UE mora dati istu takvu izjavu o sukladnosti CE. Da bi takva izjava bila valjana, davatelj izjave mora imati tzv. „Tehničku mapu proizvoda“, a to znači sve komponente, sve certifikate i testove komponenti i izvješća o testiranju samog proizvoda. Ne može se apsolutno vjerovati u Izjavu o sukladnosti CE od strane distributera, uvoznika pa ni proizvođača, jer treba biti oprezan u pogledu toga jesu li provedeni potrebni testovi za CE sukladnost proizvoda i, ako jesu, treba li im vjerovati odnosno jesu li provedeni od strane akreditiranih kuće i laboratorija. Stoga će oprezan naručitelj tražiti ne Izjavu o sukladnosti CE, nego Certifikat o suglasnosti CE izdan od akreditiranog laboratorija i kuće, a akreditirane za norme koje se traže kako bi se utvrdila CE za svjetiljku.

ČESTA PITANJA

ENEC licenca-što je to i što osigurava?

ENEC (European Norms Electrotechnic Certification) je dragovoljna oznaka kojom se označavaju proizvodi, dogovorena od akreditiranih kuća samo u okviru EU. Ta oznaka znači da neka od akreditiranih kuća u EU potvrđuje da je proizvod prošao sva zahtjevna testiranja u pogledu sigurnosti i kvalitete. Oznaka se daje za svaki proizvod koji ju dobije, a godišnje se obnavlja licenca i obavljaju se testovi na slučajnom uzorku. Ono što je važno za kupca je da se proizvodnja odvija pod nadzorom, jer je i proizvodnja licencirana, tako da se osigura da i stoti proizvod ima iste karakteristike i kvalitetu kao i onaj prvi koji je početno testiran.

ČESTA PITANJA

Dimming-regulacija svjetlosnog toka-kako ju rabiti?

Često se postavlja dimming tj. regulaciju svjetlosnog toka. To se radi tako da se smanjuje snaga na LED izvoru svjetlosti pa on emitira manje svjetlosnog toka.
Korištenjem dimminga može se štedjeti 20%-30% energije, sve ovisno o načinu i režimu dimminga. Uobičajeno, dimming se radi na više razina snaga – 3-4 razine, kada se u kasnijim noćnim satima snaga smanjuje stupnjevito do 50% snage te se prema jutru podiže do 90% ili 100% snage.
Važno je radi sigurnosti prometa i ugođaja da se stupnjevi ne rade naglo i skokovito, nego da se smanjivanje snage na nižu razinu (ili povećanje na višu razinu) izvodi po kontinuiranom modelu kroz kraći vremenski period (npr. 15 ili 30 minuta).
Ipak, treba biti oprezan i razuman u postavljanju dimminga. Naime, javna rasvjeta se projektira tako da udovoljava svjetlo tehničkoj normi EN 13201, a za neku klasu zahtijevane osvijetljenosti ceste. Treba znati da, kada se snaga smanji na pola, cesta više nije osvijetljena po nižoj klasi, nego vrlo vjerojatno po nikakvoj klasi. To dakle uvijek treba biti odluka operatera javne rasvjete.
Dobra praksa je da se o tome ne odlučuje općenito, nego od slučaja do slučaja.

ČESTA PITANJA

Kada se smatra da je LED izvoru svjetlosti istekao životni vijek?

LED izvor svjetlosti (dioda) je takav spoj da zapravo, kao takav, ne pregara pa je teoretski njegov životni vijek jako dug. Samo će se smanjivati količina svjetlosnog toka koji emitira. Ljudsko oko zapravo ne registrira smanjenje svjetlosti do 70% inicijalnog svjetlosnog toka. Iz tih razloga se u LED tehnologiji uzima da je životni vijek LED izvora svjetlosti ono vrijeme u kojemu intenzitet zračenja svjetlosti padne na 70% inicijalnog svjetlosnog toka.

ČESTA PITANJA

Kako se određuje životni vijek LED izvora svjetlosti?

Za testiranja LED izvora svjetlosti najšire se uobičajeno koriste norme i metode koje propisuje američka organizacija IESNA. Tako se LED izvori testiraju na starenje i gubitak kromaciteta boje po normi IES LM 80-08. Za gubitak emisije svjetla tijekom vremena ispituje se propisani broj uzoraka i to najmanje 6000 sati. Dobiveni rezultati se uobliče u krivulju i gleda se gdje ista siječe 90%, 80% ili 70% nazivne emisije svjetla. Ipak, tako postavljena krivulja najčešće siječe točku 80% nazivne emisije svjetla u točki iznad 200.000 sati rada. To je potpuno nerealno pa je ovoj normi dodana metoda za deklariranje životnog vijeka i to metoda prema IES TM 21-11. Po toj metodi može se deklarirati samo šest puta (ili pet i pol puta za uzorak manji od 20) onoliko vremena koliko je provedeno u testiranju. To znači da za minimalno testiranje od 6000 sati, može se deklarirati samo 36000 sati kao životni vijek. Za 10000 sati testiranja može se deklarirati životni vijek od 60000 sati, a tek za 16700 sati testiranja može se deklarirati životni vijek veći od 100000 sati. Stoga je potrebno tražiti izviješće o testiranju i vidjeti koliki je broj sati rada LED izvor svjetlosti bio na testu.

ČESTA PITANJA

Trebam li tražiti izjave i potvrde distributera ili proizvođača?

Oprezan naručitelj neće prihvatiti izjave distributera, zastupnika ili podružnica, jer tamošnji djelatnici nisu najčešće upoznati u detaljima s komponentama koje svjetiljka sadrži. Stoga će oprezan naručitelj tražiti da tehnička svojstva svjetiljke potvrdi proizvođač svjetiljke i to onaj proizvođač koji je kao takav imenovan na certifikatima koje izdaju akreditirane kuće i laboratoriji.

ČESTA PITANJA

Je li potreban EMC test svjetiljke za svaki primijenjeni driver?

Da, EMC test je potreban za svaki primijenjeni driver u obitelji svjetiljki, jer se najčešće u istoj obitelji svjetiljki za razne snage rabe i razni driveri, a zbog efikasnosti rada. Nije dosta da sam driver ima EMC test, jer instaliranjem u svjetiljku takav sklop može generirati elektromagnetska smetnje pa treba ispitati samu svjetiljku u radu.

ČESTA PITANJA

Znači li ESCO model novo zaduženje proračuna?

ESCO je model koji se u našem zakonodavstvu definira kao energetska usluga. Energetska usluga je neutralna za proračun jedinice lokalne samouprave, jer se isplate pružatelju energetska usluge isplaćuju samo do visine dokazanih i verificiranih ušteda energije. Dakle u proračunu se planiraju kao i prije sredstva za električnu energiju, a od toga se plaća nova smanjena potrošnja električne energije i preostatak je ušteda koja se plaća pružatelju energetske usluge. To je precizirano u Zakonu o energetskoj učinkovitosti (NN 127/2014) i Uredbi o ugovaranju i provedbi energetske usluge u javnom sektoru (NN 11/2015).

ČESTA PITANJA

Kakve koristi naručitelj ima od smanjenog održavanja?

Kod energetske usluge, nakon provedbe mjera energetske obnove tj rekonstrukcije javne rasvjete, naručitelj ima nove svjetiljke i već zbog toga što su nove ne će trošiti na njihovo održavanje. K tome, LED rasvjetna tijela imaju jako dugi vijek trajanja. Deklarirani životni vijek LED izvora svjetlosti od 100.000 sati znači u stvari 25 godina rada. I dobri driveri imaju vijek trajanja preko 100.000 sati pa se tako zapravo nema što održavati. Ipak, uza sve deklarirane dugovječnosti svjetiljke, realno je očekivati u stvarnim uvjetima rada pojavu jednog malog postotka nefunkcionalnosti. Stoga je energetska usluga pogodna za naručitelja, jer će tražiti od pružatelja energetske usluge da drži pod jamstvom za funkcionalnost instalirane svjetiljke za čitavo vrijeme trajanja ugovora. U tome vremenu naručitelj će imati cca 90% manje troškove održavanja nego prije implementacije novih LED rasvjetnih tijela. Redovito održavanje na teret naručitelja će se odnositi samo na vodove, osigurače, razvodne ormariće i stupove.

Postavke
Naziv Omogući
Tehnički kolačići
Kako bi nesmetano mogli koristiti sve funkcionalnosti web stranice koristimo tehničke kolačiće: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Kolačići
Koristimo kolačiće kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo
x

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Isto čini i većina velikih web-mjesta.