+385 21 544 312 info@veritasesco.hr

Led tehnologija i ekološka osviještenost

Back Home

LED TEHNOLOGIJA I

EKOLOŠKA OSVIJEŠTENOST

Valja napomenuti da je RoHS Direktiva EU zabranila proizvodnju VTF žarulja, a Direktiva EU o energetskoj učinkovitosti rasvjete je odredila minimalne efikasnosti žarulja, koje nije moguće postići bez značajnog sadržaja žive pa se slijedom toga očekuje prestanak proizvodnje i VTNa žarulja. Visoka osviještenost za očuvanje okoliša sve više nameće teške zahtjeve pred nove tehnologije, a LED te zahtjeve ispunjava u potpunosti.

environmentally-FRIENDLY1

LED svjetiljke su potpuno sukladne s RoHS zahtjevima, ne zahtijevaju dodatne troškove za zbrinjavanje opasnog otpada, sukladne su sa zakonima i zahtjevima za sprječavanje svjetlosnog onečišćenja, kompatibilne su s Direktivom EU-Eco Design i ostvaruju maksimalnu energetsku učinkovitost te smanjuju potrošnju energije i troškova, ne samo kroz troškove energije, nego i kroz do 90% smanjenja troškova održavanja. Na taj način smanjuje se značajno količina emisije štetnih stakleničkih plinova pa domaći i EU fondovi izdašno sufinancitaju takve dobre projekte rekonstrukcije javne rasvjete primjenom novih učinkovitih metoda.

Energetske uštede u odnosu na postojeću zastarjelu javnu rasvjetu, koje se postižu primjenom LED tehnologije dosižu i do 80% prema referentnom stanju.

Postoje ozbiljne studije koje navode prednosti i uštede nove tehnologije.

Ukupna rasvjeta u svijetu troši cca 19% proizvodnje energije, a nuklearne elektrane, njih 434, generiraju 12,3% svjetske energije. Trend potrošnje je u vrlo uzlaznom smjeru.Od ukupne potrošnje električne energije za rasvjetu, preko 3% troši se  za javnu rasvjetu.

Pitanje je svima nama što bi značilo kada bi se potrošnja javne rasvjete, primjenom LED tehnologije reducirala za 67%, tj na 1% potrošnje energije za rasvjetu? Koliko bi to utjecalo na otklanjanje potrebe za gradnjom novih nuklearnih reaktora ili termoelektrana na fosilna goriva?

To sve je i razlogom da je Europska Komisija publicirala u prosincu 2012. godine  Green Paper, u kojem se navodi da Europa zaostaje u primjeni nove LED tehnologije za SAD, pa i Kinom, te da se treba do 2020. godine 80% rasvjete u EU zamijeniti s novom učinkovitom LED tehnologijom.

eco-friendly-icon

 S obzirom na brojne uštede, smanjeno svjetlosno onečišćenje i zaštitu okoliša, te bolju rasvijetljenost koje je moguće ostvariti implementacijom LED tehnologije u javnoj rasvjeti i rasvjeti općenito, opsežna domaća i EU pravna regulativa intenzivno promovira i nalaže implementaciju LED tehnologije u sustave javne rasvjete.
Strategija rasta EU za tekuće desetljeće pod nazivom Europe 2020 sastoji se od pet ambicioznih ciljeva koje je potrebno ostvariti do 2020. godine i to u području: zapošljavanja, inovacija, obrazovanja, socijalnog uključivanja te klime i energije.

Upravo su klimatsko-energetske mjere temelj održivog rasta u EU, pa stoga centralno mjesto u okviru Strategije 2020 zauzima klimatsko-energetski paket obvezujućih propisa pod nazivom 20/20/20 koji nalaže sljedeće ciljeve koje je u EU potrebno postići do 2020. godine:

Smanjenje stakleničkih plinova u EU za 20% u odnosu na razinu iz 1990.godine
Povećanje udjela potrošnje energije proizvedene iz obnovljivih izvora na 20%
Povećanje energetske učinkovitosti u svim zemljama članicama EU za 20%

Pravni okvir koji promovira i regulira navedene ciljeve, posebno energetsku učinkovitost je doista opsežna.

Među najvažnijim EU Direktivama je ona koja promovira energetsku efikasnost i detaljno opisuje tehnologiju koja je zbog energetske učinkovitosti poželjna za korištenje. Navedena direktiva nalaže izmjenu energetski neučinkovite i ekološki neprihvatljive tehnologije i zabranu iste nakon određenog perioda. To se odnosi na:

Svjetiljke na bazi žive kojih je u uličnoj rasvjeti u EU ukupno 20 milijuna koje potrebno zamijeniti i koje su zabranjene za upotrebu nakon 2015. godine

Svjetiljke na bazi visokotlačnog natrija kojih je u uličnoj rasvjeti u EU ukupno 30 milijuna koje je potrebno zamijeniti i koje su zabranjene za upotrebu od 2018. godine

Svjetiljke na bazi niskotlačnog natrija kojih je u uličnoj rasvjeti u EU ukupno 3 milijuna koje je potrebno zamijeniti i koje su zabranjene za upotrebu od 2012. godine

Metal-halogene svjetiljke kojih je u uličnoj rasvjeti u EU ukupno 2 milijuna koje je potrebno zamijeniti i koje su zabranjene za upotrebu od 2015. godine

Kompakt-fluorescentne svjetiljke kojih je u uličnoj rasvjeti u EU ukupno 5 milijuna koje je potrebno zamijeniti i koje su zabranjene za upotrebu od 2015. godine

Posljedice navedene direktive su potreba i obveza zamjene cca. milijardu rasvjetnih tijela do 2018.godine od kojih je 100 milijuna uličnih svjetiljki dok je 900 milijuna neonskih svjetiljki.

U skladu s prethodnom direktivom je i tzv. EC Green paper iz 2012. godine koji daje preporuku za implementciju LED tehnologije, daju se smjernice za najširu uporabu LED tehnologije u rasvjeti navodeći da do 2020. godine treba biti 80% rasvjete u primjeni na LED tehnologiji.

Postavke
Naziv Omogući
Tehnički kolačići
Kako bi nesmetano mogli koristiti sve funkcionalnosti web stranice koristimo tehničke kolačiće: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Kolačići
Koristimo kolačiće kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo
x

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Isto čini i većina velikih web-mjesta.